Monday, 3 April 2017

KUIH BADAK BERENDAM

Sumber:google

Assalamualaikum...

Hari ini saya ingin kongsikan resepi kuih badak berendam. kuih ini sangat sedap dimakan terutamanya ketika musim panas sebegini.cara membuatnya pula tidaklah rumit. Jom kita lihat bahan-bahan serta cara untuk membuat kuih yang mudah tetapi enak ini.


Maaf ye sebab gambar di atas..tidak berapa menarik..huhu..



BAHAN UNTUK INTI:
1 biji kelapa parut
2 sudu besar gula pasir
2 cawan gula merah
1/2 sudu kecik garam
1/2 sudu besar tepung gandum(bancuh dengan sedikit air)
2 cawan air
2 helai daun pandan diikat simpul

-masak semua bahan-bahan hingga gula menjadi sekata..
-jangan terlalu kering.selepas itu sejukkan bahan tersebut.


BAHAN UNTUK DADIH:
2 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil tepung gandum
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan ikat simpul

-campurkan kesemua bahan tersebut dan kacau sehingga tiada tepung yang bergentel. Kemudian barulah kita panaskan diatas dapur.
-masak sehingga doh menjadi pekat diatas api sederhana.
-kena sentiasa kacau agar dadih tidak berketul-ketul kemudian ketepikan ia.


BAHAN UNTUK DOH:
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan jus pandan
Air secukupnya
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
-bancuh kesemua bahan hingga boleh membentuk doh. Kemudian didihkan air didalam periuk kecil
-bulatkan doh dan masukkan inti kemudian rebuskan didalam air yang telah mendidih tadi.
-biarkan sehingga doh timbul keatas.Kemudian  angkat dan toskan ia.
-apabila semua doh sudah selesai direbus,kita boleh hidangkan ia bersama dadih tadi..
..selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...