Thursday 4 May 2017

RESEPI SUP IKAN MERAH YANG SANGAT SEDAP!!!



Bahan-Bahan:
1 kg ikan merah
4 cawan air
minyak untuk menumis
Daun sup/daun bawang 

Bawang goreng (untuk taburan)

Bahan tumbuk:
1 sudu besar lada sulah/putih
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah


Bahan Tumis:
1 batang kulit kayu manis

1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 ulas bawang putih (dihiris)
2 biji bawang merah (dihiris)


Cara-Cara Memasak:
Ikan merah di siang dan dipotong 2 kemudian dicuci dan toskan.


Tumbukkan lada putih hingga lumat dan tumbuk bahan-bahan yang lain sehingga lumat.


Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumis.


Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi dan tumis sehingga naik bau.


Masukkan air dan biarkan mendidih.


Masukkan ikan dan kacau rata.

Tambah air lagi jika perlu.


Masukkan garam dan perasakan.

Sekiranya dah cukup rasa, matikan api dan angkat. Letak dalam mangkuk dan taburkan bawang goreng dan daun sup/bawang. Sedia utk di hidangkan.Siap!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...