Monday 23 January 2017

RESEPI SUP TULANG ALA THAI

Sumber:resepisedap


BAHAN-BAHAN:

1kg tulang dan daging lembu (rebus)
1 btg saderi (hiris)
3 helai daun limau purut( buang urat tengah,untuk elakkan kuah jadi pahit)
1 labu bawang Holland (hiris)
1 btg serai (ketuk)
1 btg lobak (potong ikut suka)
3 biji kentang (potong)
2 biji tomato (belah 4)
Cili padi (ikut citarasa nak letak berapa)
Bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga


BAHAN TUMBUK :

Bawang Putih/merah/halia/lada hitam/ketumbar/jintan manis
** Daun ketumbar dan lime juice

CARA:

👉Rebus 1kg tulang dan daging sehingga empuk.
👉Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk dan masukkan 2sdb rempah sup, (saya guna rempah mak Siti), masak sehingga naik bau .
👉Kemudian masukkan bahan tumis tadi kedalam air rebusan tulang,masukkan 3 sekawan, masukkan lobak, kentang, serai, daun saderi, cili api, bawang Holland. Biarkan mendidih sehingga kentang n lobak empuk.
👉Kemudian masukkan tomato, dan garam scukup rasa . siap .
👉Boleh tabur dgn daun ketumbar dan perahan lime juice
 
#HomemadeByRoselyza
Sumber Resepi : Tengku RosElyza Raja Muhammad
Group : Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...