Tuesday 24 January 2017

KUIH BINGKA LABU

KUIH BINGKA LABU

Resepi Turun Temurun Bingka labu @ Bengkang Labu dimakan bersama Kopi O Kaww Hidangan minum petang antara kuih tradisional kegemaran saya.

Bahan - bahannya :

2 cawan labu manis yang telah direbus dan dilecek
2 cawan tepung gandum
2 camca besar tepung kastad
1 cawan gula halus
5 biji telur  (saya letak 3 biji telor aje tu pn dh terasa lemaknya..hehe..)
2 cawan air
1 ½ cawan santan pekat atau kita boleh guna 1 peket serbuk santan + 1 1/4 cawan air
1 camca kecil garam
1 camca teh esen vanilla

Cara - caranya :

Panaskan oven. Griskan loyang dengan marjerin.
Campurkan kesemua bahan kecuali labu yang telah dilecek ke dalam mangkuk besar. Kacau dan sebatikan hingga rata. Tapiskan.
Campurkan labu ke dalam adunan dan kacau rata.
Panaskan loyang di dalam oven sekejap - dalam 1 minit.
Keluarkan loyang dan tuang adunan ke dalam loyang perlahan2.
Bakar di dalam oven selama 45 minit.
Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan daripada loyang untuk dipotong.

SELAMAT MENCUBA

TERIMA KASIH..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...