Thursday, 2 March 2017

KERANG MASAK RENDANG


KERANG MASAK RENDANG

BAHAN-BAHAN:
1 kg kerang direbus - ambil isinya
1 sudu besar rempah kari
1 keping asam keping/asam gelugor
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula
1 1/2 cawan pati santan
bahan perasa
minyak untuk menumis
daun kunyit dihiris halus

BAHAN UNTUK DIKISAR :
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 batang serai
20 tangkai cili padi

CARA MEMASAK:
1)Panaskan minyak dalam kuali.
2)Masukkan kesemua bahan yang dikisar dan tumiskan sehingga wangi.
3)Kemudian,masukkan rempah kari serta santan dan masak sehingga kering sedikit.
4)Masukkan pula kerang dan kacau rata.
5)Apabila rendang menjadi kering,masukkan pula kerisik serta bahan perasa.
6)Akhir sekali,masukkan daun kunyit dan gaulkan rata sehingga kering.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...