Bahan bahan Ayam Masak Bali:
1 ekor Ayam
6 ulas bawang merah
Kicap pekat
1 tangkai daun kari
3 helai daun limau purut
Asam keping
Minyak masak
Garam dan gula
1 batang serai diketuk)
Bahan A
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu serbuk kunyit
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan kasar
Cili kering
2 batang serai
Cara-cara memasak Ayam Masak Bali:
Kisar bahan A, gaul bersama kunyit dan kicap pekat. Perap ayam bersama bahan tersebut.
Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap.
Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi.
Masukkan daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tutup api.
Ayam Masak Bali Siap untuk dihidangkan.
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu serbuk kunyit
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan kasar
Cili kering
2 batang serai
Cara-cara memasak Ayam Masak Bali:
Kisar bahan A, gaul bersama kunyit dan kicap pekat. Perap ayam bersama bahan tersebut.
Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap.
Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi.
Masukkan daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tutup api.
Ayam Masak Bali Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment