Sumber:resepisedap
Ramai yang suka dengan Keria ni Sekarang..Sejak Viral Ni.. hihi.. Macam Macam Versi.. ada Juga yang gunakan Cheese. Ikut Citarasa masing masing. Hari ni saya nak kongsikan Cara Buat Kuih Ni..
Senang nak makan.. Buat nya agak Rumit. Kena banyak Bersabar.. kekadang Kuih liat.. keras.. hancur masa goreng.. ubi masam.. gula x jadi.. gula melekit.. hihi.. but jgn give Up..keep try n error
ada 8 Step :
buang Kulit Ubi Keledek
Rebus
Sejatkan
Lenyek
Letak Tepung / Uli
Bulatkan/Lubangkan
Goreng
Sira denagn Gula Melaka
nak guna ubi keledek apa ? yang senang ubi putih nak guna selain putih pun tiada masalah. Cuma kandunga air dalam ubi tu lebih banyak jika nak dibandingkan dengan keledek Putih..
:anggaran 1kg Keledek..
:guna 1 cawan tpg gandum..masa uli Tu rasa tau . agak agak boleh bulat.. cantik je.. x yah tambah tepung..
:Tepung Ubi.. atau Beras 2 sudu Besar..
:sikit baking powder.. nak guna boleh x nak guna tak pe
: garam kasar ( garam ni nak guna masa rebus ubi.. so asa rasa.. lemak laa..bila makan nnti ..hihi
:minyak masak
😎😎 Ubi yg korang dah rebus.. sejukkan jap.. then lenyek.. masuk tepung.. bentukkan macam bola pingpong.. then celup jari kelingking ngan tepung.. cucuk tgh.. Susah ??. pakai straw.. .. x de straw ??. guna chop stik.. hihi.. Chop stick tak de ?? ermmm gunalah apa apa.. pencil sekolah anak pon ok..huhu..
😎😎 then Gorenggg.. minyak kena banyak.. baru masak cantik.. jgn kacau naa..nnti hancur..dah masak sikit dia akan terapung naik.. waktu tu balik balik kan..dah agak kuning sikit macam dalam gambar.. kecikkan api.. balik balik kan sampai laa golden brown.. baru lah kuar kan.
Bahan sira:
●gula melaka :guna separuh je.. hiris kan.. biar senang cair ( x yah cari kat melaka. kat kedai banyak jual..hihi.. terpulang nak guna yg mana.. gula kabung pon ok. )
● gula pasir 3 sudu besar
● air 2 sudu besar
● gula batu satu sudu kecil
campurkan semua bahan bahan ni.. kat dalam kuali. dalam periuk ke. ikut lah mana yg senang. masak atas api kecik tau.. biarkan menggelegak.. terus kacau..nak wangi tambah laa daun pandan.
macam mana nak tahu gula pekat ? bila u all nampak buih makin kecik .. pastu bila kacau kat tepi tu gula cepat kering.. Means dah Pekat..
boleh masukkan keria.. anggara gula ni.. untuk 20 biji Keria tau.. jgn masukkan banyak pulak.. nnti x salut semua keria.. hehe..bila semua dah salut.. boleh padan api.. then kuarkan kat dulang.. Biar sejuk.. dapatlaa kuih cantik berkilat..
atau..bila gula dah pkat..masuk kan kuih.. kacau sebati.. padam kan api.. terus kacau.. kacau.. nnti gula akan kering.. Cantikkk je lekat kat kuih..
Cubalaaaa..
Tq...dah try..mmg jd n sedappp....yeahh
ReplyDelete