Sumber:google
Bahan-bahan:
1/ 2 ekor ayam ( dipotong-potong )
1/ 2 ekor ayam ( dipotong-potong )
Bahan kisar:
15-18 tangkai cili kering
1 1/ 2 biji bawang besar
6- 7ulas bwg putih
Sebesar ibu jari halia
Sebesar ibu jari lengkuas
3 batang serai
( Kisar semua )
1 biji kelapa ( blender dgn 2 1/2 cawan air perah dan ambil santannya)
5 helai daun limau purut ( carik2 )x nak letak pun xpe
2 paket kecil kerisik
2 helai daun kunyit ( hiris )
1 keping asam keping
1 1/2 sdb gula pasir
1/ 2 sdb garam
1 sdt perasa
1 1/2 senduk minyak masak
Panaskan minyak. .tumis bahan kisar. .masukkan asam keping. .gula.. tumis hingga betul2 naik minyak. .masukkan kerisik. .daun limau purut dan santan. .bila santan dah mendidih dan mula kering ( sentiasa kacau yer jgn sampai pecah santan)..masukkan ayam.. letak garam dan perasa.. bila ayam da empuk..tabur daun kunyit..bila kuah dah pekat.. sesuaikan rasa.. tutup api.. sedia utk dihidang. .
No comments:
Post a Comment