Monday 25 December 2017

RESEPI CHOCOLATE ALMOND BISCOTTI



Pernah makan biscotti?
Kalau tak pernah boleh cuba resepi ni.Sedap dinikmati dengan secawan kop.. 
Kalau tak percaya cubalah..

BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
2 sdt baking powder 1 sdt garam halus 1/2 cawan butter
1 cawan gula castor
2 biji telur gred B
1 sdt esen vanilla
Kekacang (saya gunakan Almond ia tidak perlu panggang kerana biscotti ini perlu dibakar 2x )

CARA MEMASAK :
Ayak tepung, serbuk koko, garam dan baking powder. Ketepikan.
Satukan pula gula dan butter..putar dlm mixer smpi gebu lebih kurang 5 minit.
Kemudian masukkan telur dan esen vanilla. Putar dlm 2 minit.
Satukan adunan butter dalam bahan ayak . Guna spatula sebatikan. Masukkan almond yang dah dihiris2. 

Jangan over uli...cuma satukan semua bahan je agar terbentuk doh bulat .
Panaskan oven suhu 180c selama 10 minit.
Alas tray dengan baking paper. 

Bahagikan doh kepada 2. Bulatkan dan buat bentuk lonjong dgn ketebalan dlm 1 inci . Bakar doh ni selama 35 minit api atas bawah .
Da siap bakar..keluarkan dan biarkan selama 15minit.

Cukup masa ia rehat..panaskan oven semula ( 180c ).
Ni penting...nak slice biscotti. Gunakan pisau ROTI ( pisau bergerigi macam gergaji tu ). Pisau kena tajam..klu tak biscotti mudah patah!! 

Potong biscotti dalam 1 inci tebal. Ada yg buat nipis2 tapi advise saya klu tak mahir jgn buat nipis, sebab biscotti mudah patah.
Susun semula biscotti yg dah dipotong atas tray tadi.
Bakar biscotti utk kali ke 2 selama 30 minit. Tujuan utk bakar 2nd round ialah utk merangupkan biscotti .

Dah siap..sejukkan atas redai dan boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...