Monday 25 December 2017

RESEPI DAGING MASAK KANDAR


BAHAN-BAHAN:
1 kilo daging
20 ulas bwg kecil( dihiris)


Bahan-bahan yang perlu dibasuh dan direndam sehingga kembang:-
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
1 btg kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
7 buah pelaga
10 kuntum bunga cengkih
15 tangkai cili kering-direbus
2 labu bawang besar
1/2 labu bawang putih
2 inchi halia

(kesemua ini diblender bersama bahan yang direndam diatas)
note:bahan-bahan yang direndam itu, nanti airnya perlu diblend sekali.jagan buang airnya


1cwn sos tomato
1cwn kicap pekat
2 sudu besar kerisik
4-5 tangkai daun kari
gula, garam, kiub ayam/ daging 


CARA MEMASAK:
-Tumis bawang hiris dan daun kari hingga kekuningan
-masukkan bahan2 blender dan tumis hingga garing masukkan daging, kecilakn api biarkan sehingga air daging hampir kering dan hampir lembu.

-masukkan kicap, sos tomato, kerisik, gula, garam, kiub dan masak sehingga kering.
-Kalau suka boleh ditambah bawang besar yang dipotong bulat masukkan diakhir sekali.
Kalau gunakan ayam, goreng dahulu tapi jgn terlalu garing.
-gula itu lebih sedap jika gunakan gula melaka asli kalau kurang manis baru tambah gula putih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...