Thursday 9 February 2017

PUDING KEK BERLAPIS


Bahan-bahan :
300 gm kek coklat lembab

Lapisan Tengah:
30 g tepung kastad
1 biji kuning telur
600 ml air
150 ml susu cair
100 g gula pasir
1 camb serbuk agar-agar
Sedikit pewarna kuning

Lapisan Atas:
30 gm tepung jagung
500 ml air
150 ml susu segar
50 g gula pasir
1 camb serbuk agar-agar
100 g coklat putih, dihiris

Cara membuatnya:
.
1. Hiris nipis kek dan alas pada dasar loyang 22 cm.
.
2. Lapisan tengah: Larutkan tepung kastad, kuning telur dan sedikit air. Tuangkan ke dalam periuk.
.
3. Masukkan baki air, susu cair, gula, serbuk agar-agar dan pewarna kuning ke dalam periuk.
.
4. Kacau campuran puding di atas api sederhana hingga mendidih dan pekat.
.
5. Angkat dan tuangkan ke atas kek tadi.
.
6. Lapisan atas: Satukan semua bahan kecuali coklat putih.
Kacau atas api perlahan hingga pekat.
.
7. Angkat dan campurkan coklat putih. Bila larut, tuangkan ke atas lapisan tengah.
.
8. Biar sejuk kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...