Thursday 9 February 2017

ROTI MEXICO


BAHAN-BAHAN:
250 gram Tepung Roti / High Protein
30gram Butter
30gram Gula Kastor
1 sudu kecik Yis kering
1/2 sudu kecik Bread Improver
1 sudu kecik Tepung Susu atau Susu Pekat
1/2 sudu kecik Garam Halus
1 biji Kuning Telur Gred B
135gram Air
Uli smpai elastik.Timbang 45gm


FILLING:
100gm butter
1/2 sdt esen vanilla
35gm gula perang
Pukul kesemuanya hingga kembang dan disimpan didalam peti sejuk..sementara nk siapkan toppingnya

TOPPING:
100gm butter
80gm gula ising
1biji telur gred A
3/4sb nescafe di bancuh dgn 2 sudu air panas
100gm tepung gandum
25gm tepung jagung


Cara-Caranya:
- pukul butter dgn gula hingga kembang.
- masukkan telor dan bancuhan nescafe
- diikuti dengan tepong gandum dan tepong jagung.
- mix hingga sebati dan simpan dalam peti ais
- tujuan simpan dalam peti sejuk supaya adunan ni mengeras sikit..senang untuk piping...kalau cair dia akan mudah jatuh.
- sebelum digunakan kacau2 dulu dgn spatula dan di masukkan kedalam piping bag.
- roti yg telah di perap...di canai sedikit untuk dimasukkan filling..dan tutup..(macam nk buat pau laa)..kemas2 kan nya..supaya filling x terkeluar.
- letak dalam cup.
- perap kembali selama 1 jam 30min.
- setelah roti naik 2x ganda paipkan topping keatas roti tersebut seperti lingkaran bermula dari atas hingga ke bawah.
- bakar dengan suhu 160c dalam 15 - 20min.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...